Trall

Vårt sortiment av trallvirke är uppbyggt för att kunna erbjuda en optimal produkt för varje projekt.

Kraven på trallvirke på den privata balkongen är annorlunda än kraven som ställs på den offentliga strandpromenaden. Skall projektet vara en livslång investering eller passar det bättre att byta material efter några år?

En gång i tiden var det enkelt att välja ett trallmaterial eftersom trä var det enda valet. I dag finns andra alternativ, från komposit till plast och till och med aluminium. Traditionalister kommer alltid att betrakta trä som det enda riktiga trämaterialet, men de nya alternativen erbjuder många lockande fördelar, bland annat lång livslängd och lågt underhåll.

Vi har listat några populära alternativ som du kan hitta hos Grundspecialisten nedan.

 

Trätrall

Trä är det ursprungliga och fortfarande vanligaste däckmaterialet. Det är naturligt, starkt, lätt att installera och känns bra under bara fötter. Men det kräver också en årlig rengöring och kan ruttna, splittra och skeva. Även om allt trä naturligt vittrar till en grå färg bör det rengöras och färgas om vartannat eller vart tredje år för att det ska se så bra ut som möjligt.

Tryckimpregnerat trä

Detta är den billigaste typen av trädäck som håller i ungefär 15 år. Det mesta tryckbehandlade träet är tillverkat av gul furu, som snabbt splittras om det inte underhålls. När du arbetar med detta trä ska du alltid använda handskar, bära mask och aldrig bränna det eftersom de giftiga kemikalier i träet som förhindrar röta och termiter också kan vara skadliga för din hälsa. Dessa kemikalier är också mycket korrosiva så för bästa resultat bör du endast använda fästelement av rostfritt stål.

Tropiska lövträd

Dessa extremt täta och mycket hållbara trädäcksmaterial för terrasser har en rik färg och är motståndskraftiga mot insekter och förfall och håller i ungefär 25 år. Men de är också dyra, tunga och svåra att arbeta med - faktiskt så svåra att du inte kan slå en spik utan att borra ett hål först. Undvik mörka träslag om ditt däck får mycket sol under dagen eftersom de värms upp som en stekpanna. Ipe är ett exempel på ett hårt träslag.

Cederträ

Ceder är från samma släkte som redwood, så de två har liknande egenskaper, men den förstnämnda är mindre tät och kan böja sig mer utan att gå sönder. Den har också mindre naturlig olja, vilket gör den lättare att färga. Cederträskogarna är rikligare än redwoodskogarna, vilket gör cederträet till det miljövänligare och billigare alternativet.

Förr i tiden var redwood mer uppskattat för sin rika, rödbruna färg. Det är också det mest brandsäkra träslaget på marknaden. Överdriven avverkning har dock gjort redwood mindre tillgängligt, och det som finns på marknaden idag kommer från nytillkomna träd, som inte är lika starka som de gamla träd som byggde upp redwoods rykte. Redwood erbjuds främst på västkusten, där det kommer ifrån.

Både cederträ och redwood behöver tvättas, slipas och återställas vart tredje år eller så. Materialet kan hålla i årtionden, men som alla träslag bleknar den naturliga färgen till grått under solens inverkan, och för att hålla färgen skarp krävs en solskyddsbehandlad bets. Ett vattenavvisande träskyddsmedel kan hjälpa till att förhindra att fina sprickor uppstår.

 

Kompositbeläggning

Kompositmaterial är tillverkat för att se ut som äkta trä och finns i en mängd olika naturliga nyanser och kornmönster. De här brädorna tillverkas genom att kombinera en blandning av plast och träfiberavfall och splittras inte och behöver inte färgas eller målas tack vare automatisk UV-resistans.

Kompositer är dyrare och tyngre än de flesta träslag och måste skrubbas regelbundet för att förhindra mögel, men om du räknar in underhållskostnaderna för ett trädäck kan den summa du till slut spenderar visa sig vara jämförbar.

Kompositer är inte lika styva som trä, och de rör sig mer vid temperaturförändringar. Se till att följa tillverkarens monteringsanvisningar till punkt och pricka. När du skruvar genom ytan ska du använda de speciella fästelement som är utformade för att förhindra att stötar uppstår runt skruvhuvudena.

Samma textur på båda sidorna

Installationen är mindre komplicerad när brädorna har samma struktur på båda sidor. Detta gör det enkelt när du lägger plankorna, eftersom det inte kan läggas på fel sätt.

Olika textur på varje sida

Det är trevligt att ha alternativ. Det blir dock också mer arbetskrävande.

 

Plastdäck

Vinylbeläggning av cellplast är helt tillverkad av miljövänlig plast - det finns inget trä i den alls. Detta innebär att det är ännu mer hållbart än komposit och kommer troligen att hålla hela livet. Det är splitterfritt och kräver nästan inget underhåll, förutom en tillfällig rengöring. Men det ser inte alltid ut, låter eller känns inte alltid lika mycket som trä.

Dessa däck har också komplexa fästsystem så att delarna kan röra sig när temperaturen ändras, men de gnisslar när du går på dem. Priset på PVC-däck varierar beroende på materialets kvalitet och utformning, men i allmänhet är det dyrare än komposit.

 

Polystyrenbeläggning

Med djupa rännor på undersidan är plastdäckbeläggning styv, stark och lätt. Inga fästelement är synliga tack vare ett dolt clipsystem. Den halkfria ytan blir faktiskt mindre hal när den är våt. Det finns i sex olika färger och för plast är det ett utmärkt sätt att lura dina gäster att tro att det är äkta trä.

 

Aluminium

Även om det inte är lika populärt som de andra alternativen är aluminium faktiskt ett idealiskt material för terrassbeläggning. Det är lättare och starkare än trä, komposit och vinyl, och det är motståndskraftigt mot mögel, väder och insekter. Det är till och med återvinningsbart - inte för att du behöver oroa dig för det, eftersom ett aluminiumdäck håller för evigt. Alla dessa egenskaper gör aluminium till det dyraste terrassalternativet av dem alla.

Populära produkter i underkategorierna

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen