Hur gjuter man en betongplatta för en tillbyggnad?

Om du vill bygga ut ditt befintliga hus ska du börja med att gjuta en betongplatta som en husgrund. Grävningen och gjutningen av en betongplatta kan göras på många olika sätt. Bland olika typer av husgrund är oftast en betongplatta det enklaste och billigaste alternativet.

 

Vad är en betongplatta?

En betongplatta är en typ av husgrund som gjuts direkt på marken allt på en gång. Betongplattan ligger dock vanligen på en sandplatta pga. dränering. Om det är lämpligt att välja en betongplatta som husgrund är individuellt och beror på byggplatsen. Marken måste vara kvalificerad eftersom om den inte är det kan grunden sjunka på grund av dålig marksammansättning.

Formbyggnad för husgrunden

Efter grävning och eventuell pålborrning är det möjligt att börja med formsättningen. EPS väljs ofta som from då cellplast är lätt att transportera och enkel och snabb att skära efter behov och installera.

Fördelar med en betongplatta som husgrund

Det finns många fördelar med att gjuta en betongplatta som en husgrund, speciellt när det gäller tillbyggnader.

  • En husgrund av betong torkar omedelbart och kan gjutas på en enda dag. Det är hållbart, starkt och långvarigt.
  • En betongplatta minskar sannolikheten för att det uppstår vattenerosion eller gasläckage.
  • Den är kostnadseffektivt annat än byggnadsarbete.

Tillbyggnader mot hus med källare

När det gäller grundläggning vid en befintlig vägg ska man tänka på rasrisk, speciellt om huset har en källare. Även större risk ingår när man vill skapa högre tak i tillbyggnaden genom att sänka källaren där också.

 

Armering

Armeringsburarnas bredd och höjd beror på vilken grundbalk som krävs. De vanligaste sektionerna av grundbalk för en tillbyggnad är följande:

  • Små tillbyggnader till ett hus: 300 x 400 mm betongbjälke med 3 x 10 mm diameter i botten- och topparmering.
  • Medelstort annex till ett hus: 350 x 400 mm betongbjälke med 3 x 12 mm diameter i botten- och toppförstärkning.
  • Stor tillbyggnad till ett hus: 350 x 500 mm betongbjälke med 3 x 12 mm diameter i botten- och topparmering.

Armeringen för grundbalkarna finns vanligtvis i standardstorlekar med dimensionerna 3, 4 eller 6 meter och kan anpassas efter behov. För att säkerställa att armeringsstången förblir på plats under gjutningen av betong kopplas de enskilda stängerna eller de prefabricerade elementen samman med varandra med bindtråd.

För plattförstärkning av grunden används armeringsnät. Den begärda armeringen för ett golv är ofta 6 mm eller 8 mm med ett trådavstånd på 100x100 eller 150x150. Beroende på golvets tjocklek används 1 eller 2 lager armeringsnät.

Distanser

Distanser används för att förhindra att betongen ruttnar. Dessa distanser säkerställer att armeringsstålet är ordentligt omslutet av betongen. Ofta väljs 35 mm för detta, både för burarna och för armering.

Ringdistanser av plast används på sidorna av armeringsburarna. Riktlinjen för det korrekta antalet är 6 distanser per 1000 mm armeringsbur. Betongdistanser kan användas för korrekt täckningsgrad av plattans armering. Riktlinjen för detta är 2,5 distansstänger per 1kvm eller 3 distansbrickor per 1kvm.

Betong

När all armering har lagts ut och kontrollerats är det dags att gjuta betongen. Beroende på den mängd som behövs kan du göra detta själv eller få det levererat av oss på Grundspecialisten.

Tjockleken på betongplattan för tillbyggnaden

En betongplatta är ett populärt val när det gäller tillbyggnader. Den gjuts normalt med en tjocklek på 10 cm.

Betongplatta vs. pirar och balkar

Fördelarna med att använda en betongplatta framför pirar är följande:

  • Tillgången till tillbyggnaden är lättare för äldre eller handikappade personer: Att bygga på en platta innebär genast att du kan erbjuda en platt väg ända fram till ytterdörren. Detta bör övervägas om du planerar din tillbyggnad för äldre personer eller hyresgäster.
  • Starkare husgrund: En högre bostad innebär mindre byggnadsstabillitet.
  • Ingen insyn: Om pelarna ligger ganska högt från marken kommer en eventuell staketlinje inte att vara tillräckligt hög för att ge tillräckligt med avskildhet.
  • Om marken är platt kan det vara billigare att lägga en betongplatta: Om du inte behöver gräva ut och plana ut marken kan det vara billigare att lägga en enkel betongplatta. Att lägga betong är relativt billigt jämfört med andra typer av husgrundsläggning, eftersom arbetet inte är så intensivt.

 

Kostnader för betonggjutning varierar kraftigt

Hur mycket en betongplatta kommer att kosta beror på många olika saker, som vilken typ av husgrund man har i det befintliga huset, hur hög sockel man vill ha osv.

Ju tjockare din betongplatta är, desto mer kan du räkna med att betala. Tjocka betongplattor är starka och hållbara, vilket är anledningen till att de ökar kostnaderna.

Att förstärka din betongplatta ökar dess styrka, hållbarhet och kvalitet – men även kostnad. Förstärkta betongplattor gjuts över ett ståltrådsnät eller armeringsjärn för att hjälpa dem att stå emot vikt. Trådnätet hjälper till att förhindra att sprickor uppstår, håller ihop betongplattan när den spricker och fördelar vikten jämnt.

En betongplatta behöver inte vara grå och tråkig. När betongplattan väl är installerad kan du antingen låta den vara som den är eller betala extra för en dekorativ yta.

Kontakta oss för en offert på grunden till er tillbyggnad.

Tillbaka till blogg