
Grundläggning med jordvärme – från schakt till färdig platta
Att bygga nytt kräver noggrann planering – inte minst när det handlar om grundläggning och uppvärmning. I det här projektet valde man att kombinera en gjuten bottenplatta med vattenburen golvvärme och jordvärmeslingor, för att skapa en energieffektiv och långsiktigt hållbar lösning.
Förarbete med precision
Innan markarbetet kunde börja schaktades tomten och rensades från sten och rötter. Därefter lades ett tjockt bärlager av grus, noga packat för att skapa en stabil grund. För att undvika framtida fuktproblem lades ett isolerande lager cellplast (frigolit) ut i flera skikt, med en total tjocklek på 100 mm.
I plattan integrerades även elrör, avlopp och rör för vattenburen värme. Allt måste planeras noggrant i förväg, då ändringar efter gjutning är i princip omöjliga.
Vattenburen golvvärme – förberett in i minsta detalj
Golvvärmesystemet ritades upp digitalt i förväg och delades in i zoner enligt rumsindelning. Det säkerställer jämn värmefördelning och rätt längd på varje slinga. Totalt lades flera hundra meter slang ut, med särskild hänsyn till utrymmen som inte skulle ha värme – som skafferi och förråd.
När alla slingor låg på plats gjordes trycktester för att upptäcka eventuella läckor. Samtidigt justerades armeringsjärn, stolpfästen och övrig infästning enligt millimeterprecision.
Jordvärme istället för bergvärme
I stället för att borra för bergvärme valdes ett jordvärmesystem – ett billigare alternativ om man har tillräckligt med markyta. Totalt lades 1200 meter kollektorslang i sex parallella spår, ett meter djupt och med en meters mellanrum för bästa effekt. Slingorna kopplades sedan till ett värmepumpssystem.
För att leda in slingorna till huset trycktes de in via färdiga rörkanaler, och isolerades noggrant vid genomföringen in i teknikrummet.
Gjutning och färdigställande
Med all infrastruktur på plats förbereddes gjutningen. Ett extra betonglager lades där pelare eller maskiner skulle stå, och frigoliten urholkades för att skapa plats för fästelement. Efter att ha kontrollerat väder och temperatur för bästa resultat, kunde hela bottenplattan gjutas i ett svep.
Efter gjutningen återfylldes marken försiktigt, och de utgrävda jordvärmespåren växte snabbt igen. Projektet gick från grusplan till isolerad, armerad, uppvärmd grund redo för vidare byggnation.
Tips från Grundspecialisten:
Att kombinera jordvärme med vattenburen golvvärme i betongplatta är en effektiv och hållbar lösning – men det kräver noggrann planering. Vi hjälper dig med rätt dimensionering av grund, isolering och rördragning – oavsett om du bygger villa, garage eller maskinhall.