Albabalk/ garagebalk

Albabalk är ett förstärkt, armerat och isolerande lättklinkerelement som underlättar grundläggning.

Fördelar med albabalk

Albabalk är en populär komponent vid husgrundsläggning och har följande fördelar:

  • Snabb montering.
  • Är mångsidig.
  • Är förstärkt.
  • Ingen kostnad för extra betong.
  • Inget extra arbete.
  • Ingen armering behövs.
  • Ger en rak kant även om gjutningen går fel.
  • Snabbare/enklare gjutning av betong.
  • Montering av väggar direkt på balken dagen efter gjutning.
  • Träytan skyddar mot fukt och är isolerande.

Flera produkter i ett

Albabalk är flera produkter i ett: gjutform, armering och kantbalk. På så sätt sparar produkten både betong, armering och arbete och är betydligt effektivare än kantelement av skum, så kallade L-element.

Den goda värmeisoleringen hos en albabalken gör att ALBA-kantelement lämpar sig väl för alla typer av uppvärmda byggnader. Albabalkar är entreprenörernas och byggfirmornas favorit då dem underlättar läggning av husgrund avsevärt och sker ner tiden som behövs för betonggjutning.

Garagebalkar lyfts enkelt på plats med ingjutna lyftöglor och läggs ut på bärplattor ovanpå det förberedda underlaget. Isolering och armering läggs sedan ut och betongplattan är redo att gjutas. Det finns inget behov av att gjuta en fog eller kantförstärkning med betong och armeringsburar vilket ger stora besparingar i både arbete och material.

Garagebalkar är ett måste när det gäller hus med tunga konstruktioner av material som sten, betong eller ytplattor. Genom att använda albabalkar undviker du sprickor i putsen som kan uppstå på husgrunder med kantelement av cellplast, eftersom cellplast alltid komprimeras med tiden på hus med tunga fasader. Garagebalkar skapar en 10 cm hög inre sockel och lämpar sig perfekt för grundläggning av t.ex. garage, stall, förråd, maskinhallar och liknande.

 

Monteringsanvisningar

ALBA-element lämpar sig väl för alla uppvärmda byggnader utan källare. De fungerar både som form, kantbalk och kantisolering.

Grundläggning med albabalk

Delarbeten:

  • Behandling av underlaget.
  • Dränering.
  • Förberedelser för montering.
  • Gjutning av betong.
  • Montering.
  • Profilplacering.
  • Utgrävning och utjämning.
  • Återfyllning.

Grävning och utjämning

Albabalkar måste läggas minst 200 mm under den valda marknivån. Detta krav gäller oberoende av undergrundens beskaffenhet. Jorden måste alltid grävas upp. Grundläggningsdjupet på 350 mm kan uppnås genom en 100 mm dräneringsskikt eller genom val av kantelement med 500 eller högre diameter. Armering och betonggjutning utförs enligt konstruktionsritningarna.

Placering av profiler

Profiler med höjd- och grundmått sätts. Profiltråden spänns upp mellan profilerna. Tråden ska dras vid elementens överkant och företrädesvis utanför basmåttet, så att den inte hindrar installationsarbetet.

Förberedelser för installation - komprimering och justering

Underlaget för kantelementen kan vara ett 40-50 mm tjockt. Betongmassan blandas 1:3 - 1:5 (cement till sand) och måste vara fuktig annars finns det risk för tidig sättning.

Montering

Garagebalkar lyfts upp i ingjutna lyftöglor. Monteringen utförs i enlighet med monteringsplanen. Balkarna styrs mot profiltråden och sätts på plats. Eventuella justeringar kan utföras med hjälp av spett.

Återfyllning

Återfyllning med material närmast sockeln som inte fuktar eller smutsar ner den. Planera marken utanför så att markytan lutar bort från byggnaden.

Gjutning av betong

Betonggjutning utförs enligt konstruktörens anvisningar. Betongens kvalitet ska anges på arbetsritningarna.

 

Guide för betonggjutning över albabalk

Beräkna plattans volym genom att multiplicera plattans längd x bredd x djup. Detta ger dig en kvantitet i kvm.

Förberedelser

Oavsett om du lägger en betongplatta, en betonguppfart eller en gångväg är det grundläggande förfarandet detsamma. Den största skillnaden ligger i plattans tjocklek.

Ta bort jorden till cirka 100 mm under den önskade slutnivån. Komprimera och jämna ut området där betongen ska gjutas, med en liten lutning bort från byggnaderna av dräneringsskäl.

Placera albabalk längs gjutområdet ordentligt utan något mellanrum. Jämna ut formen försiktigt med hjälp av ett räta mått och ett vattenpass.

Blandning av betongen

Betongen måste blandas på en ren hård yta, t.ex. en befintlig betongplatta eller på en brädbit. Du kan också använda en cementblandare om du har tillgång till den. Placera först din uppmätta mängd sand och tillsätt rätt andel cement. Blanda dessa material ordentligt tills färgen är jämn.

Tillsätt det grova aggregatet, blanda alla tre ingredienserna noggrant igen tills färgen är jämn. Tillsätt slutligen den uppmätta mängden vatten, spruta vattnet långsamt över blandningen och stanna ofta för att vända på blandningen tills den är jämn i färg och konsistens. Tillsätt inte för mycket vatten, du vill inte att blandningen ska bli för slarvig. För mycket vatten innebär en svag betong. Vattnet bör väga ungefär hälften av den cement som tillsätts.

En betongblandning på 1 del cement : 2 delar sand : 4 delar grovt ballastmaterial bör användas för en betongplatta.

Betonggjutning

Betongen måste gjutas inom en halvtimme efter blandningen. Placera betongen i din form skapad av albabalkar; arbeta in betongen på besvärliga ställen och i hörn med hjälp av en spade eller murslev. Placera tillräckligt med betong för att överfylla formen något. Använd en raksträcka för att sprida ut den överflödiga betongen och jämna ut betongen mot formen. Komprimera och jämna ut betongytan så att den får en jämn finish, vilket säkerställer att betongen är väl komprimerad.

När betongen har börjat stelna är det dags att applicera den önskade finishen.

Ytbehandling

Det finns ingen gräns för vilka ytbehandlingar som kan ges till betong. Några förklaras nedan:

  • Spackling - Med hjälp av ett stålspackel bearbetas ytan försiktigt fram och tillbaka för att skapa en slät yta.
  • Borstning - Med hjälp av en hård kvast kan du få en djup struktur genom att borsta betongen medan den fortfarande är plastisk. En mjukare kvast kan användas för ett mindre grovt utseende.
  • Exponerad sten - Börja med att applicera en mjuk borstad yta, och när betongen har hårdnat tillräckligt för att förhindra att stenpartiklarna lossnar, använd sedan en kombination av borstning och tvättning med en slang tills stenarna är något exponerade och det överflödiga slammet har sköljts bort.

Sättning

Efter att ytbehandlingen har applicerats rekommenderas att ytan hålls fuktig i upp till 7 dagar, varefter den kan tillåtas att torka ut helt och hållet.

Köp albabalk här.

Tillbaka till blogg